Szejkefürdő Székelyudvarhely szabadidő-központja és üdülőtelepe. Neve szorosan összefonódik Orbán Balázs nevével, akit ide temettek el. Ivókúrára alkalmas petróleumos borvize, kénes melegfürdője, mofettája (gőzölője), gyógyiszapja van – s mindez egy helyen, az enyhe, kellemes mikroklímájú Sós-patak kies völgyében. Itt rendezik immár két és fél évtizede a Szejke folklórfesztivált, Románia élő hagyományainak bemutatóját (Szejke Nap). Szejkefürdő szabadtéri színpadán tartott folklórműsormindenév júniusának egyik érdekes színfoltja. 1998-ban a 32-dik “Szejke Nap” alkalmából több népi együttes (ukrán, lipován, török, magyar, székely, cigány) mutatta be táncait, művészi műsorát.

Orbán Balázs sírja és emlékműve

     Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely, író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van. A legnagyobb székelyt végakarata szerint az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyezték örök nyugalomra. A kopjafás-féldomborműves síremléket, az Orbán Balázs bronz arcképével Orbán Áron székelyudvarhelyi szobrászművész-tanár tervei szerint építették (1969).

Székelykapu-múzeum (szabadtéri múzeum)

     A székelykapu-kiállítás az udvarhelyszéki kapuk díszítőművészetének bemutatását, a népi értékek megmentését célozza. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum gondozásában, több hagyomány-pártoló személy közremuködésével (többek között Kovács Mihály tanár, tanfelügyelo 1973-tól 3 kaput állítatott fel, majd munkáját Vofkori György tanár folytatta) tíz kapu sorakozik az Orbán-emlékmű előterében, a Borvízoldalban. Az emlékmű közvetlen közelében áll az első székely kapu, Orbán Balázs kapuja, amely eredetileg 1888-ban a szejkefürdői nyári Kossuth-lak bejárata előtti állott. Az 1973-1998 között felállított székely kapuk alatt sétálva juthatunk fel a síremlékhez.